Podkarmianie/karmienie stymulacyjne

Celem podkarmiania jest zastąpienie naturalnego dopływu pokarmu do gniazda. Prawidłowo stosuje się je kiedy pszczoły mają wystarczający zapas pokarmu w gnieździe, lecz brak jest dopływu nektaru czy pyłku do ula, a to hamuje wychów czerwiu. Niestety mimo licznych badań niczym nie udało się zastąpić pyłku kwiatowego, a jego substytuty dostępne na rynku przynoszą tylko krótkotrwały efekt, a to dostępność do naturalnego pyłku w przyrodzie ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i kondycji naszych pszczół. Dopływ nektaru możemy zastąpić syropem Apifood, który idealnie się do tego nadaje.
Zmiany w krajobrazie rolniczym jakie zaszły w ostatnich 20 latach spowodowały, że w wielu rejonach kraju sezon kończy się w lipcu. W tym okresie większość pszczelarzy przygotowuję rodziny do zimy poprzez karmienie na czerw. Jednak należy pamiętać, że karmienie stymulacyjne/na czerw może być przeprowadzane tylko wtedy gdy w najbliższej okolicy występuje pożytek pyłkowy ewentualnie w gnieździe znajdują się 2-3 ramki pierzgi. W przypadku braku dostępu do pyłku/pierzgi karmicielki przestają odpowiednio odżywiać najmłodsze larwy, wcześniej zasklepiają najstarsze czy przy całkowitym braku pożytku białkowego zjadają jaja i larwy. Bez obfitego pożytku białkowego nie można prawidłowo przygotować pszczół do zimowli.


Kiedy pszczoły mają dostęp do pełnowartościowego pyłku czy pierzgi możemy śmiało przystąpić do pobudzania rodziny do wychowu czerwiu. Polecany od dawna sposób polegający na częstym poddawaniu małych dawek rzadkiego syropu nie znajduje miejsca w dzisiejszej gospodarce pasiecznej. Stymulacja prowadzona w ten sposób nie ma sensu jest niekorzystna dla pszczół i marnuje ich potencjał. Pszczoły letnie, które mają złożyć i przerobić syrop na zapas zimowy, zmarnują energię na odparowywanie wody z rzadkiego syropu, szybciej zginą i niewiele z nich zastanie do momentu właściwego dokarmiania. W konsekwencji przeróbką syropu będą musiały zająć się pszczoły, które powinny uruchomić swoje gruczoły gardzielowe dopiero wiosną wytwarzając mleczko pszczele. Najmniej pracochłonne dla pszczelarz i najkorzystniejsze dla pszczół jest podkarmianie dwoma litrami Apifood-u raz w tygodniu. W przypadku podkarmiania dopuszczalne jest dodanie do syropu ok 30 % wody. Natomiast właściwe dokarmianie na zimę należy wykonać nierozcieńczonym syropem Apifood.
Apifood wspaniale sprawdza się w karmieniu odkładów, a także w pasiekach prowadzących wychów matek. Częste podkarmianie młodych rodzin czy ulików weselnych nie przysparza żadnych kłopotów i może być wykonane w dowolnej porze dnia ponieważ syrop jest bezzapachowy i nie powoduję rabunków. Kolejna zaleta to, że syrop Apifood nie jest źródłem nosemozy, zgnilca złośliwego, kiślicy ani grzybicy wapiennej. Dlatego nadaje się do idealnie do przygotowywania ciasta cukrowego.




Zdarza się, że konieczne jest poddanie pokarmu pszczołom w zimie czy wczesną wiosną, aby ratować je przed śmiercią z głodu. Z doświadczenia wiemy, że syrop Apifood się do tego doskonale nadaję (w przeciwieństwie do powszechnie stosowanego w takich sytuacjach ciasta). Nad kłębem należy postawić słoik z ciepłym syropem. Słoik można owinąć, aby pokarm za szybko nie wystygł. Pszczoły nawet podczas mrozu przeniosą syrop do komórek plastra.
Ponad 2000 lat temu Hipokrates pisał:
By pokarm był lekiem, a lek pokarmem

Ta myśl powinna przyświecać każdemu pszczelarzowi. Dlatego niedopuszczalne jest podkarmianie pszczół w trakcie trwania pożytku. Przy dzisiejszej technice laboratoryjnej prostym badaniem można stwierdzić czy miód jest zafałszowany i bez znaczenia czy do miodu dostał się syrop cukrowy czy gotowy syrop, miód nie będzie mógł być sprzedany.
© ApiFood ® 2018
Odwiedziło nas już Liczniki internetowe użytkowników.